OK0DAN - OK4DAN

Ahoj kamarádi.

V loňském roce jsme se v radioklubu ZOPO dohodli, ze by bylo záhodno přestavět žatecký převaděč OK0BEZ na novou verzi - s podporou digitálních provozů. S jeho VO Martinem OK1MJO jsme se sešli, vysvětlili jsme si záměr a dohodnuli jsme se na dalším postupu. Volal jsem i na ČTÚ, abychom zjistili, co je potřeba zařídit na úřadech. Naštěstí stačilo pouze oznámení a žádné velké papírování nebylo pořeba.

Následovalo shánění HW pro převaděč. Spojil jsem se s Rolandem OK1ITE, VO OK0BEA, který mě nasměroval na Jirku OK1ZJV. S ním bylo úžasné jednaní, je to fajn radioamatér a super kamarád. Navíc převaděče z jeho dílny jsou naprosto skvělé a prostě funkční. Stanice jsme sehnali z České Lípy, bohužel volačku si už nevybavím. Jirka OK1ZJV nám dodal duplexer s kontrolerem a my mohli začít s upgradem.

Bohužel Martin s námi přestal komunikovat, takže jsme museli najít jiné řešení. Nakonec padlo rozhodnutí postavit úplně nový převaděč. Náročné bylo hlavně najít slušné místo. Nabízel se kopec poblíž Třeskonic, zde ovšem nebyla vůle ze strany majitele objektu. Takže pátrání pokračovalo. Zkusil jsem zajet do Čeradic, kde je bývalá sušárna chmele, nyní tam funguje firma prodávající různé chmely a příslušenství pro pivovary. Zde jsem narazil na naprosto ochotné lidi, kterým stačilo vysvětlit, co že po nich vlastně chceme - a naprosto nečekaně nám vyšli vstříc.

Další úskalí bylo úřední kolečko. Nejdříve dohodnout koordinaci kmitočtů a poté samotná koncese na převaděč. I zde se nakonec zadařilo a na světě byla koncese pro OK0DAN.

Převaděč jsem znovu odeslal Jirkovi OK1ZJV na přeprogramování a navíc jsme museli sehnat duplexer, který duplexer se nepodařilo přeladit zřejmě díky nějaké mechanické závadě, a tak bylo třeba sehnat nový. Jak všichni víme, nejedná se o běžné zařízení, kterých máme po šuplících spousty. První který Jirka splašil byl bohužel nějaký nemocný a nešel doladit. Po dalším martyriu se objevil jestě jeden kousek, který naladit šel a bylo vyhráno.
V půlce ledna Petr OK1MGJ přivezl převaděč a mohli jsme ho zprovoznit. Nejdříve v testovacím režimu u Petra doma, abychom ověřili funkčnost a parametry. Zde se neobjevil žádný vážnější problém, takže jsme 28.1.2022 mohli převaděč namontovat na finální místo. S Petrem OK1MGJ a Patrikem OK1PAT jsme převaděč umístili - a první minuty provozu ukázaly podivného datla, který se nám v převaděči uhnízdil. Kdo si pamatuje ruskou Dugu, ví o čem mluvím. Duga je už pár let vypnutá, takže jsme museli pátrat na naší straně. Za vše nakonec mohla wifi část modemu a špatně umístěný zemnící kabel. Po menších úpravách je převaděč funkční v analogovém režimu a jakmile dořešíme papíry na internet se zdejším providerem, rozjede se i digitál.

Tímto bych chtěl poděkovat hlavně Jirkovi OK1ZJV za přímo neskutečnou podporu pří shánění železa a dodání kontroleru. Pak samozřejmě všem, kteří se podíleli na instalaci a zprovoznění převaděce a v neposlední řadě i lidem z okolí, kteří nám přispěli na nákup HW a samotný provoz. Nutno podotknout, že část z nich ani nemá koncesi a prostě fandí světu radiových vln.

OK4DAN, vedoucí operátor OK0DANOK0DAN:
QRG: 438.9125 -7,6MHz

FM: CTCSS 88,5 RX/TX

D-star: DCS019 B

DMR: CC1, TS1 TG 230, TS2 TG 230002, 23030

C4FM: CZ-OK-SEVERZAPAD



ok0dan stránky vznik:9.7.2021
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky